Taivaallinen jäätelö

1.4.2021

Jäätelöreseptejä löytyy pilvin pimein netistä, mutta tykkään kehitellä tai muunnella ohjeita itselle mieluisaksi ja ruokavalioonkin sopivaksi. Tähän toki tuhrautuu aikaa melkoisesti, mutta kyllä se kannattaa jos haluaa saada mieluisan lopputuloksen. Tämä jäätelö sisältää vain 2,4g hiilihydraatteja, joten ihan täydellinen ketogeeniseen ruokavalioon. Tässä ohjeessa vaahdotataan vain keltuaiset kun taas joissain jäätelöissä lisäksi kerma sekä valkuaiset. 

Itse tykkää ehdottomasti eniten Ranskalais- sekä italialaistyyppisistä jäätelöistä. Mikä sen ihanampaa kuin pehmeä, samettinen ja kermainen gelato. Tällä ohjeella valmistuu suorastaan taivaallista jäätelöä. 

Joku saattaa pohtia miksi jäätelöön laitetaan keltuaisia, mutta sillä on iso merkitys pehmeän ja täyteläisen jäätelökoostumuksen saamisessa. Keltuaiset sisältävät paljon rasvaa, joten silloin riittää matalampi jäätymislämpötila. Keltuaiset estävät myös vettä kristallisoitumasta, joten se vähentää jäätelön "hileisyyttä". Jäätelö ei myöskään sula niin nopeasti huoneenlämmössä kun koostumuksesta tulee tuhdimpaa. 

Kannattaa siis huomioida tämän jäätelön valmistuksessa erityisesti se, että keltuaisia ei saa keittää. Tämä samettisen pehmeä jäätelö valmistetaan vanilijakastikkeesta.

Jäätelön voi jäädyttää jäätelökoneella jos sellaisen omistat. Itse teen koneella koska sellaisen omistan ja kkulhnpakastimessa. Tämä helpottaa sitä ettei tarvitse käydä pakastimella puolentunnin välein ja jäätelö on syötävää puolessa tunnissa. Mutta jos et omista jäätelökonetta, onnistuu ilman sitäkin, vaatii vaan hieman enemmän aikaa.

Ei muuta kuin jäätelötehdas pystyyn! 

Tarjoiluehdotus: jäätelön lisäksi banaania, mansikkakimaraa, kermavaahtoa, suklaakastiketta sekä hasselpähkinägrunchia
Tarjoiluehdotus: jäätelön lisäksi banaania, mansikkakimaraa, kermavaahtoa, suklaakastiketta sekä hasselpähkinägrunchia
Jäätelöpohja
 
 • 5 munan keltuaista
 • 3 dl kuohukermaa 
 • 2 dl vanhanajan maitoa 
 • 1 + ½ dl erytrirolia tomuna 
 • 10-15 tippaa steviauutetta
 • 0,5 tl aitoa vanilijajauhetta
 1. Erottele keltuaiset valkuaisista, laita keltuaiset kulhoon sekä 1dl tomutettua erytritolia ja vaahdota kovaksi vaahdoksi.
 2. Mittaa kerma, maito kattilaan, loppu makeutus sekä vanilija kattilaan. Sekoita vispilällä sekaisin. 
 3. Kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä 5min. Kaada noin puolet keltuaisvaahtoon koko ajan sekoittaen ja kaada sitten seos kattilaan kermamaidon sekaan. Sekoita.
 4. Nyt kuumenna seos vielä noin 80 asteeseen, ei saa keittää tai keltuaiset juoksettuu. Jos sinulla ei ole mittaria niin tarkkaile koostumusta ja nosta heti liedeltä kun seos tuntuu saostuvan.
 5. Anna hieman jäähtyä ja nosta sitten jääkaappiin kylmenemään. 
 6. Jos sinulla on jäätelökone: Laita jäätelökone päälle (kulhon on oltava jäässä) ja valuta massa vanana kaatoaukosta kulhoon ja jäädytä 15-20min tai kunnes se on jämähtänyt. Lisää sekoituksen  puolivälissä marjat tai muu valitsemasi maku. Siirrä rasiaan ja laita pakastimeen puoleksi tunniksi. 
 7. Jäädytys pakastimessa: Mausta kylmä massa halutessai. Mikäli et mausta jäätelöä kaada se pakastuksen kestävään rasiaan. Jos taas haluat siihen makua, lisää ohjeen mukaan marjat tai muu valitsemasi maku. Laita pakastimeen. Sekoittele puoletunnin välein. Jäätelö on valmista n. 3h kuluttua.
Bananasplit
Bananasplit

Suklaajäätelö: 3 palaa tummaa suklaata

Paloittele pari suklaa palaa kuuman valmiin kastikkeen sekaan. Sekoita. Jatka ohjeen mukaan.


Vadelma-lakritsi: 2-3tl raakalakritsijauhetta, 1dl vademarouhetta

Lisää lämpimään massaan lakritsijauhe ja laita jääkaappiin jäähtymään. Lisää vadelmarouhe jäädytysvaiheessa.


Lakka: 1,5 dl lakkoja

Lisää sulaneet lakat puolivälissä jäädytystä. Kohmeiset voi lisätä jo hieman aiemmin.


Ravintosisältö/100g 

 • energia 198 kcal
 • rasva 19 g
 • proteiini 4 g
 • hh 2,4 g  
Hyvinvointipolulla