Runebergin tortut

3.2.2019

Runebergin päivää vietämme 5.2. ja siihen päivään liittyy perinteisesti nämä Runebergin tortut. Näiden synnystä kerrotaan pari erilaista tarinaa, sitä en osaa sanoa kumpi tarina lienee paikkansa pitävä :)

Nämä herkulliset ja mehevät leivonnaiset maistuu varmasti muillekkin kuin ketogeenista ruokavaliota noudattaville. Tässäpä teillekkin resepti torttuihin, olkaapa hyvät!

Tarvitset paistamiseen joko Runebergin torttuvuoan tai Amerikan muffinssivuokia jotka ovat tukevampia kuin tavalliset. Molemmat toimii tässä oikein hyvin. Satsista tulee 16-18 torttua. Mikäli et tarvitse näin isoa määrää, puolita ohje. Itse teen aina suuren määrän kerralla kun yleensä niitä syntyy myös asiakkaille.

TAIKINAAN TARVITSET

  • 300g voita, huoneen lämpöistä
  • 1,5 dl karppisokeria tomuna
  • 4 isoa munaa tai 5 pientä
  • 0,5 tl puhdistamatonta merisuolaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 200g ranskankermaa
  • 1,5 dl hasselpähkinärouhetta
  • 7,5 dl mantelijauhetta
  • 1,5 rkl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ksantaania
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tl karvasmanteli- tai rommiaromia

Vadelma hilloke

  • 200g pakastevadelmia
  • 0,25 dl vettä
  • 0,5dl karppisokeria
  • 1,5 rkl chian siemeniä

Kuumenna vadelmat kattilassa tai mikrossa. Sekoittele vattujen rakenne rikki ja lisää makeutus sekä chian-siemenet. Kuumenna vielä hetki samalla sekoittaen ja anna jäähtyä. 

Kreemi

  • 25g pehmeää voita
  • 150g Viola, maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyt)
  • 0.5 dl karppisokeria tomuna
  • 1 tl vanilijaa

Vaahdota voi ja karppisokeri. Lisää tuorejuusto sekä vanilija  voivaahtoon voimakkaasti vatkaten.

PURSOTUS

Leikkaa pursotinpussin päästä sopiva pala pois ja aseta tylla paikaoilleen, Tähän riittää pienikärkinen tähtitylla.

Lusikoi massa pursotinpussiin ja pursota rengas hillosilmän ympärille. 



VALMISTA TAIKINA

  1. Blendaa karppisokeri tomuksi
  2. Vaahdota voi ja tomu-karppisokeri 
  3. lisää munat ja suola voimakkaasti vatkaten
  4. lisää kerma, ranskankerma ja mieleisesi aromi
  5. mittaa kuivat aineet kulhoon, sekoita keskenään ja lisää edelliseen seokseen
  6. jaa taikina vuokiin ja paista 175 asteessa (kiertoilma) n. 30min, riippuen aina uunista. Tavallisessa uunissa saa asteita olla hiukan enemmän, ehkä n. 185.
  7. anna torttujen jäähtyä ennen kumoamista. 
  8. Kumoa jäähtyneet tortut ja laita hilloa keskelle pienehkö nokare ja pursota rengas kreemiä ympärille. Ripottele vielä hitusen vessan manteli-tai hasselpähkinärouhetta kreemin päälle.

Ravintosisältö 1kpl jos teet 18 torttua: 334kcal, rasva 32g, proteiini 7, Hh 4g

Runebergin tortut Amerikan muffinssivuoissa
Runebergin tortut Amerikan muffinssivuoissa