Ketolihikset 

25.1.2021 
Meillä mies kaipaa toisinaan näitä ns "entisajan" mättöruokia. Toki ne maistuu itsellekkin ihan erilailla kuin ne tavalliset, joista tulee vain niin mahoton pöhö. Ja mitä tulee kun ei viitti pyöritellä sämpylöitä ja tehdä pihvejä erikseen? No sitä syttyy ajatus, että voi yhdistää jo paistovaiheessa pihvin ja sämpylän, silloin syntyi lihapiirakka. Joskus laiskuus koituu vain hyväksi, eikös 😅.

Satsista tulee joko 2-4 lihistä, riippuen minkä kokoisia haluat tehdä. Itse tein kaksi ja tuli hurjan isot. Täytteet valmiiseen lihikseen voikin sitten valita oman makumieltymysten mukaan. Näissä mun mätöissä on Wilhelm-makkarapihvi, suolakurkkua, coleslawia, punasipulia, cheddaria ja vähän sinappia. Ei muuta kuin hihat kääriin ja grilli pystyyn. 
Nämä on loppujenlopuksi helppo tehdä vaikka ohje vaikuttaa pitkältä. Koitin kuitenkin ohjeistaa mahdollisimman kattavasti, jottei tarvitse pähkäillä kovin ja tovin 🙂. 

Lihikset 2 - 4  kpl

  • 75g mozzarellaraastetta
  • 50g tuorejuustoa
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl psylliumia
  • 2 dl mantelijauhoja   
  • 1 tl leivinjauhetta 
  • 2 munaa 

Lihatäyte

  • 200g jauhelihaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl sipulikuutioita
  • 3 rkl tuorejuustoa
  • 1tl mustapippurirouhetta
  • keitetty muna 

Vaihe 1, sämpylän valmistus: Riko munat kulhoon, riko niiden rakenne. Lisää sekaan tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää juustoraaste ja suola. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota se aikaa kun ruskistat jauhelihan. 


Vaihe 2, täyte: Keitä muna. Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää suola, mausteet ja tuorejuusto. Hienonna muna ja lisää sekaan.

Lopuksi vaihe 3: Laita uuni lämpiään 180 asteeseen. Laita pellille leivinpaperi. Lusikoi taikinaa pellille niin monta nokaretta kuin ajattelit piirakoita tehdä. (Taikinasta tulee aina puolet pohjaksi ja puolet päälle joten laita pohjiin sen verran, että saman verran jää vielä jokaisen päälle.) Taputtele kostein käsin pohjat n. 1cm ohuiksi ja lusikoi täytettä päälle, mutta elä ihan reunoja myöten. Taputtele seuraavaksi kannet kostutettujen käsien välissä suunnilleen samankokoisiksi pohjien kanssa ja aseta päälle. Sulje vielä reunat painelemalla hieman yhteen. 

Paista noin 25 minuuttia tai kunnes piirakat näyttää kypsiltä. 

Anna hieman jäähtyä ja halkaise. Täytä mieleisesti.

Vinkki! Lihikset voi paistaa myös Air fyerissä, mutta sinne ei mahdu kuin yksi tai kaksi kerralla. Paistoaste sama ,mutta aika voi vaihdella laitteesta riippunen 20-25 minuuttiin. Kurkkaa välillä.