Kristallipullat

7.4.2021 

Manio vaihtoehto munkeille on kristallipullat. Nimensä nämä saivat pinnalla olevista karppisokerikiteistä, jotka muistuttavat pieniä kristallinsiruja ja ratisevat kivasti hampaissa ;). Nämä pullat voidellaan vasta paistamisen jälkeen sulatetulla voilla ja kastetaan sitten karppisokerissa. Sokerina toimii mainiosti myös koivusokeri eli xylitoli, jos vatsa vain tätä sietää. Minulle se ei tuota vaivoja ja maistuukin huomattavasti paremmalle kuin karppisokeri, jossa on jäinen maku. Takinaan laitoin myös ripauksen sahramia, joka voimisti pullien keltaista väriä kivasti. 

Mikäli munkkien paistaminen upporasvassa ei oikein innosta, kokeile ihmeessä näitä ja ovat takuulla vähintäänkin yhtä hyviä.

Taikina on tehty munkkien ohjeella, puolitin vain määrät ja tuli 15 pienehköä pullaa. Lisäsin taikinaan myös ripauksen sahramia, joka antoi kauniin värin näihin. 

  1. Valmista taikina MUNKKIEN ohjeella.
  2. Ota ruokalusikalla kukkuraisia nokareita ja pyörittele kostein käsin palleroiksi.
  3. Paista 180 asteessa 15-20 minuuttia
  4. Sulata 2 rkl voita ja sivele pullat sillä
  5. Laita pyöreäpohjaiseen pieneen kulhoon karppisokeria tai koivusokeria ja hieman vanilijaa. Kasta pullat kiteissä. 
  6. Herkuttele. Voi antaa herkullisen maun näihin.

Sahrami taitaa yksi maailman kalleimmista mausteista ja sen kilohinta huitelee jopa 14 000 € kilolta. Löysin sahramia Prismasta ja sitä oli pussissa vain 5g, maksoi melkein 4€, ei mainittu kilohintaa kuten muissa mausteissa :)

Kallis hinta määräytyy työmäärästä. Mausteina käytettävät kasvin osat on nypittävä irti käsin.

Jos vielä joskus pääsee matkusteleen niin kyllä taidan tuoda tuliaisena sahramia jos sellaista sattuu vastaan tulemaan. Muistan, että edesmennyt anoppini toi tätä aikanaan amerikanmatkatuliaisena.

Hyvinvointipolulla