Dieettitarjonta

Maailma tarjoaa jos kuin monenlaisia dieettejä. On pussikeitto- ja kaalisoppadieettejä, on ollut painonvartijoita ja ties mitä muita kitukuureja. Sosiaalisessa mediassa vilahtaa tuon tuostakin jotain uutta valmennusta. Onko nämä sinulle tuttuja juttuja vuosien varrelta?  


Maapallo pursuaa jos minkälaisia laihdutusdieettejä. Aika useat ovat törmänneet näihin jossain vaiheessa elämää. Minäkin olen ja kokeillutkin yhtä sun toista. Pohdin tässä seuraavaksi hieman näitä ns "ihmedieettejä".


Pussikeittodieetit

Muistatko vielä ne kaiken maailman pussikeittodieetit eli sellainen jauhodieetti, cambridge, nutrilett tms? Jauhe sekoitettiin joko kylmään tai kuumaan veteen. Maistuisko vielä?
Itse olen joskus vuosia vuosia sitten kokeillut näitäkin kuureja. Tiedätte varmaan, ainakin jos on tuttu juttu, miten näiden kanssa kävi.
No paino tippui, mutta kuinkas kävikään kun palasi perussafkalle. Pian sitä oltiinki jo lähtöasemissa takaisin tai päästy jopa plussan puolelle.
Olen ihmetellyt, että miten vielä tänä päivänäkin nämä jauhovellit käyvät kauppansa.
Syökö joku oikeasti loppuelämän jotain pussikeittoja 😳? Miten he voivat koskaan oppia syömään oikeaa, ravitsevaa ruokaa?

Ei nämä ainakaan minua opettaneet. Ihan vääristynyt kuva ravinnosta ja olivathan ne pahoja, kamalia. En tiiä miten ihmeessä olen ikinä saanut ne nieltyä jotain tällaista alas. Mullei koskaan ole ollut kymmentä kiloa enempää ylimääräistä edes, että siksikin mietin miksi olen kokeillut tällaisia kuureja.


**********************************************************************

Painonvartijaks, kun äiti alkoi niin yks kaks....

No vieläkö muistat Painonvartiat ja ne pointsit joita laskettiin? Mulla oli oikeen sellanen vaaka jolla ne pystyi laskemaan. Tarkkaa kirjaa pidin pisteistä, joka ruoka oli pisteytytty. Ja mitä vähemmän rasvaa sen parempi 🙈. Kerran viikossa oli sitten se painonvartioiden punnituspäivä, ihan kuin neuvolassa ois käynyt 😅. Mukaan saatiin uutta matskua, uusia "munavoi"-reseptejä jotka ei ollut voita ikinä nähnytkään😂. Muistan vieläkin, että siihen tuli hyvin vähän vähärasvaista margariinia, kananmuna ja rasvatonta raejuustoa. Suolakin oli pahis. Ei ole ihme jos kaupan hyllytkin notkui kevyt- ja light-tuotteita. On sitä vaan aikoihin eletty.
Miten ihmeessä sitä on jaksanutki tällasia, vielä niinä ruuhkavuosina 😨. Sievoinen summa se on rahaa näihinkin uponnut.

Kaalisoppadieetti

Kaalisopan lisäksi sanotaan ainakin ihmekeitoksi sekä sairaaladieetiksi. Ja kyllä, tätäkin kokeilin. Kaalikeittohan on sinänsä hyvää, mutta kyllä se vaatii sitä lihaakin mukaan. Aika pian alkoi pelkkä kaalisoppa tulla korvista ulos. Tätä olisi kuulunut lipittää se viikko, mutta ei riittänyt mun mielenkiinto. Ei ollut mun juttu.
*********************************************************************


Antti Heikkilä on kirjoittanut blogissaan seuraavaa mm näistä jauho-dieeteistä.
Jauhodieetit perustuvat hyvin tiukkaan kalorirajoitukseen, mikä tietysti toimii samalla periaatteella kuin keskitysleireissä aikoinaan, jolloin tarkoituksena oli näännyttää ihmiset hengiltä. Energialähteenä näissä tehokuureissa on pelkkä ravintojauhe, mikä on myös samalla hyvä bisneksen lähde.
Kaloreiden äärirajoitus aiheuttaa sydämen sähköisessä toiminnassa hengenvaarallisia muutoksia.
Jauhodieettiä tarjottu ratkaisuksi jopa diabeteksen hoitoon. Tietysti diabetespotilaan kaikki mitattavat arvot muuttuvat positiiviseen suuntaan, mutta ilo on ollut lyhytaikainen, sillä tehodieettiä ei voi jatkaa kuin hetken tai muuten käy kuin entiselle hevoselle, joka oppi olemaan syömättä, mutta valitettavasti sitten kuoli.


Esim Brittien vaatimus, että tämäntapaiset dieetit tulisi toteuttaa vain lääkärin valvonnan alaisena, ei ole läpäissyt Suomen terveydenhoidosta vastaavien tietoisuutta. Suomessa Cambridge -dieetti on täysin maallikoiden käsissä.


Lihavuusongelmaa ei voi selittää kaloriteorian pohjalta. Ainoa selitys on aineenvaihdunnan häiriö, joka syntyy väärästä ruokavaliosta. Tämä vaikuttaa hormoneihin ja sitä kautta koko järjestelmään niin, että itsesäätelymenetelmät pettävät ja ihminen syö yli oman tarpeensa. Kaloriteoria tekee kaikesta ruuasta samanarvoista, mikä on todellinen perusvirhe. Hiilihydraatit stimuloivat insuliini-nimisen hormonin liikatuotantoa. Rasvalla ei ole vaikutusta elimistön hormoneihin. Tietyt proteiinit nostavat insuliinia jonkin verran. Varsinkin maitoproteiineista on haittoja, jotka korostuvat prosessoinnin ja rasvanpoiston yhteydessä
.

Täällä oli vertailu monista eri dieeteistä

Herkullinen Lousianan-keitto


Tutkiessani näitä eri dieettejä, tuli vastaan tällaisia rasvansitojia? Näillä ilmeisesti tarkoitus näännyttää ihminen. 

On sitä keksitty jos mitä rahastusta laihdutusdieettien varjolla. Epäilen syvästi, että näillä olisi terveyteen jotain positiivisia vaikutuksia. Uskaltaisitko pistää suuhusi tällaista?

Liposinol
"Rasva sisältää energiaa ja kaloreita yli kaksinkertaisen määrän hiilihydraatteihin ja proteiineihin verrattuna. Liposinolin patentoitu kuituyhdistelmä auttaa kontrolloimaan ravinnosta saatua rasvaa, jolloin päivittäistä rasvansaantia voi rajoittaa ja siten elimistöön kertyy vähemmän kaloreita."
"On tärkeää keskittyä ruoan laatuun ja vähärasvaisiin valintoihin, mutta Liposinolin avulla voi edelleen syödä riittävästi terveellistä ja maukasta ravintoa."

XL-S Medical Direct Rasvansitoja
"XL-S Medical Direct Rasvansitojan idea on vähentää ruokavalioon sisältyvien rasvojen kehoon imeytyvän energian määrää. Tuote on tarkoitettu käytettäväksi lihomisen ehkäisyyn ja yleiseen painonhallintaan.
Liposinol on luonnonmukainen painonhallinnan apuväline, joka on valmistettu Opuntia ficus indica -kaktuksen lehdistä. Valmisteella on kyky sitoa rasvaa ilman farmakologisia vaikutuksia tai haitallisia sivuvaikutuksia."

Alla olevasta kuvakalleriasta löydät esimerkkejä ketogeenisista annoksista ja ruoista. Kumpi sinulle maistuis pussikeitot vai ketoruoka :)? 

Hyvinvointipolulla